torsdag 13 december 2012

Lucia, en gammal svensk tradition eller...


Från början firade man den 13 december mest i västra Sverige med en lussebrud som var klädd i halm och hon såg mer ut som en häxa. Ordet Lussi eller Lusse kopplas också ihop med Lucifer som var i farten denna natt. Man trodde då att den 13 december var årets längsta och mörkaste natt då mycket övernaturliga krafter fanns i rörelse. Denna natt kunde även djuren prata. Det gällde att hålla sig vaken denna långa natt. Detta var också dagen man slaktade julgrisen och inledde fastan som kom att vara fram till julaftonskvällen .

Lucia som namngett dagen var en ung kvinna som levde på 300-talet och hon var kristen vilket man inte fick vara. Hon gav bort hela sin hemgift till de fattiga och då blev hennes fästman så arg så han angav henne och hon fängslades och dömdes till döden för sin tro. Lucia stack ut ögonen på sig själv och skickade till sin fästman , angivaren. Lucia dömdes att brännas på bål men lågorna vek undan så hon dödades genom att ett svärd stacks i hennes hals. Kvarlevorna av Lucia som blev helgonförklarad då hon dött en martyrdöd finns bevarade i S:T Jeremiaskyrka i Venedig.

Traditionen med Lucia och följe blev inte populärt förrän 1920 då den första Lucian röstades fram i Stockholm och därefter har seden bara fortsatt.

Vårt firande idag har blivit en mångkulturell högtid med mycket influenser från olika delar av världen.
Lucia som då är ett helgon från Italien, Stjärngossarna som ska symbolisera de tre vise männen som kom från olika delar av världen,Man sjunger om Staffan Stalledräng som är helgonet Stefan som också dog martyr död, tomtar som är nordiska väsen från våra skogar, pepparkaksgubbar , man bjuder på lussekatter och pepparkakor som är kryddade med kryddor som saffran , kanel, nejlikor från olika delar av världen.Till detta dricker man kaffe som ursprungligen kommer från Etiopien men främst från Brasilien och Colombia.

Vilken tur att vi influeras av andra kulturer det hade varit jobbigt att vara uppe hela natten för att inte mörka makter ska ta sig in, i och för sig hade det varit intressant och se vad Bosse hade att säga till sin matte :) Trevlig Lucia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar